telefoon rood

Op verzoek van een van onze leden onderzoeken wij of er voldoende belangstelling is voor de opzet van een telefooncirkel in ons dorp. Daarnaast zoeken wij vrijwilligers om de cirkel te begeleiden.

Voor wie ?
Een telefooncirkel is vooral bedoeld voor alleen wonende ouderen, die niet zo makkelijk dagelijks contact hebben met de buitenwereld.

Hoe werkt het?
De deelnemers aan de cirkel worden op iedere dag door de week opgebeld, waarna zij zelf een andere deelnemer opbellen. Aldus ontstaat een keten van belcontacten, die eindigt wanneer de eerste beller wordt teruggebeld. De eerste beller is de vrijwillige begeleider.
De hele keten moet zich binnen een half uur voltrekken, zodat de begeleider daarvoor niet lang aan huis gebonden wordt. Geen tijd dus voor lange gesprekken. Die kan men  natuurlijk wel apart houden. De cirkel is bedoeld om na te gaan of het goed met de deelnemer gaat. Stokt de keten, omdat er niet wordt opgenomen, dan wordt de begeleider gebeld. Die slaat volgens een vooraf beschreven patroon alarm. Daarvoor levert iedere deelnemer enkele gegevens (buren, huisarts, familie etc).

Een cirkel kan bestaan uit 5 tot 10 deelnemers en idealiter uit 5 vrijwilligers. De vrijwilligers nemen ieder een dag van de week voor hun rekening en vervangen elkaar bij vakantie. De belrondes verlopen volgens een periodiek wisselend schema, zodat er enige afwisseling in de contacten plaatsvindt. De deelnemers en de vrijwilligers hebben ook jaarlijks een ontmoeting of uitstapje. Behoudens voor het uitstapje zijn er voor de deelnemers geen andere kosten dan die van het lokaal bellen.

Aanmelden:
Heeft u behoefte aan deelname aan de cirkel, of wilt u als vrijwilliger een bijdrage leveren, dan kunt u een mailtje sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Of uzelf telefonisch opgeven bij Marianne van den Oetelaar 0411 622374.