foto 8

Een beter sluitend kapje maar iets lastiger te maken. Voor gevorderden dus.

Introductie

Dit zelfgemaakte mondkapje bestaat uit verschillende lagen dunne katoenen stof + vlieseline (naar keuze). Met de mogelijkheid om er ook nog een tissue, stukje keukenpapier of zelfs een dunne microfilter in te leggen. Wanneer je een filter wilt gebruiken dan geen vlieseline meenaaien. Vlieseline fungeert ook als filter. Zo geeft het een zo goed mogelijke bescherming tegen (microscopisch) kleine druppeltjes die ontstaan bij hoesten en niezen in je directe omgeving en die Covid-19 virusdeeltjes zouden kunnen bevatten. Het mondkapje is op hoge temperatuur wasbaar. Het maken van deze mondkapjes vraagt enige ervaring in het werken met patronen en met de naaimachine.

Benodigdheden:

Pen/potlood en A4 papier (29,5cm lengte x 21cm breedte) om het patroon uit te tekenen, naar het voorbeeld op de foto 1. Knip 4 stuks patroontjes uit. 2 voor binnen- en buitenzijde van het kapje, 1 voor de vlieseline en 1 voor de witte voeringstof.

Voor 8 mondkapjes heb je nodig:

60cm van 140/150cm breed zeer dunne, maar dicht geweven katoenen stof, dessin naar keuze. Denk hierbij aan de dikte en structuur van goede herenzakdoeken.

35cm van 140/150cm breed zeer dunne, maar dicht geweven witte (satijn)katoenen stof voor het voeringdeel

Naar keuze: Dunne plakvlieseline die je in kunt strijken, genoeg voor 16 patroondelen (2 x 8 binnenzijde delen). Geen vlieseline gebruiken wanneer je een inschuifbaar filter wilt gebruiken.

Dun metalen stripje, bijvoorbeeld uit een snelhechtermap, daar heb je 8 keer 4,5 – 5 cm van nodig; Kaartje met rond dun elastiek; Naaigaren

Eventueel maar niet noodzakelijk: microfilter (zgn HEPA-filter) om tussen de witte voering en binnenzijde van het mondkapje in te schuiven. Voor diegenen die zich extra goed willen beschermen. S0190 Microfilter universeel 20 x 25cm, artikelnummer 8719874595094 te bestellen bij Stofzakkie.nl. Zelf op binnenmaat van de voering knippen en de middennaad naaien.

Verder zijn nodig:Naaimachine; Stofschaar; Spelden; Kleine veiligheidsspeld

1) Neem de dunne katoenen stof voor de buiten- en binnenzijde van het mondkapje en vouw deze dubbel met de goede kanten op elkaar. Speld 2x het patroon op de stof. Er ontstaan dan 4 stuks patronen die samen de binnen- en de buitenzijde van het mondkapje gaan vormen. Knip uit langs de patroonranden, de 1cm naadtoeslag is al ingetekend op het patroon! Zie de foto 2 waar 2 dubbele delen voor 1 mondkapje al uitgeknipt zijn.

foto 1     foto 2

2) Neem de witte (voering)stof en vouw deze met de goede kant op elkaar. Knip deze dubbele stof 1x volgens patroon. Er ontstaan 2 gespiegelde patroondelen voor de voering van het mondkapje.
3) Naar keuze: Neem de dunne vlieseline en vouw met de plakkanten op elkaar zodat je 1x het patroon uit kan knippen en dan 2 gespiegelde delen krijgt.
4) Strijk op de binnenzijde van 2 gespiegelde patroondelen van de bovenstof de plakvlieseline.
5) Naai nu de middennaad van zowel de buiten- en binnenzijde (met de opgestreken vlieseline) van het mondkapje en van de voeringstof op 1 cm van de rand van de stof. Geef bij de ronding voorzichtig knipjes in de zoom tot de naad. Strijk daarna alle delen open. Zie foto 3.

foto 3 foto 4

6) Nu gaan we stapelen: neem de buitenzijde van het mondkapje met de goede kant naar je toe in je hand vast, leg de witte voering met de zoomtoeslag naar je toe gekeerd erop en leg als laatste de binnenzijde met de opgestreken vlieseline naar je toe op elkaar. Op foto 4 zijn de delen wat uit elkaar gelegd om de opbouw van de verschillende lagen goed te laten zien. Echter let op: bij het naaien van de bovennaad dienen alle drie de laagjes precies op elkaar te liggen. Speld en naai de bovennaad. Geef voorzichtig knipjes tot de naad in de gebogen delen.
7) Rol de witte voeringstof een beetje op en naai de ondernaad, dus zonder de witte voering mee te naaien.
8) Keer het kapje door een van de zijkanten en strijk de onder en bovennaad plat.

9)Neem een van de stukjes dun metaal van 4,5 – 5cm en leg precies in het midden bij de neusbrug tussen de binnenzijde van het kapje en de witte voeringstof in. Zie foto 5. Sla de witte voeringstof er overheen en naai een naadje ter breedte van het stukje metaal over de gehele bovenzijde van het kapje met het stukje metaal erin. Naai een paar kleine steekjes aan ieder uiteinde van het stukje metaal zodat het niet gaat verschuiven. Zie foto 6.

foto 5  foto 6

10) Naai een zoompje in de witte voeringstof. Het valt dan wat korter dan het mondkapje zelf. Werk nu de twee zijkanten van het mondkapje met een zigzagsteek af. Sla de twee uiteinden 1,5cm in en naai vast. Haal een rond elastiek van ongeveer 20 cm (voor een vrouw) met een veiligheidsspeldje door iedere zijde en maak op jouw maat. Het kapje moet comfortabel zitten, niet strak. Zie foto 7. Voor een man zou als uitgangspunt 30cm elastiek aan beide kanten waarschijnlijk genoeg zijn om van hieruit de juiste maat te bepalen. Wederom: niet strak, wel comfortabel. Modeleer het stukje metaal in de neusbrug goed op jouw neus. Zie foto 8.

foto 7      foto 8

Mocht je het lastig vinden om zelf het patroon na te maken vanuit de tekening dan kan je mij bellen op telefoonnummer 0411-62 12 88 en aangeven -onder vermelding van je naam en adres- dat je graag een patroontje wilt ontvangen. Op de voicemail inspreken kan ook. Ik doe dan een patroontje bij je in de brievenbus.

Veel succes! Marieanne van Wijk, clientondersteuner Wmo en ouderenadviseur KBO Haaren

 

Disclaimer

Let op: dit is geen medisch hulpmiddel of persoonlijk beschermingsmiddel. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar.

Hoe gebruik ik mijn niet-medische mondkapje?

  • Was voor het opzetten én na het afzetten van het niet-medische mondkapje je handen minimaal 20 seconden met water en zeep.
  • Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan.
  • Zorg dat je mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak het daarna niet meer aan. Draag het niet-medische mondkapje maximaal 3 uur per keer.
  • Bewaar een schoon of gebruikt mondkapje apart van elkaar in een afgesloten zakje of bakje.
  • Was het niet-medisch mondkapje na ieder gebruik op 60 °C op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe.
  • Was je handen nadat je het niet-medische mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.