internet oplichting
Internetoplichters gaan steeds geraffineerder te werk, waardoor ze jaarlijks veel slachtoffers maken.

Naast de inmiddels bekende phishing-mails proberen criminelen ook via valse WhatsApp-berichten, sms’jes en telefoontjes geld van mensen te ontfutselen. Het blad Enter van Seniorweb publiceerde een interessant artikel over allerlei vormen van deze oplichting. Wij mogen het met u delen: https://www.kbo-brabant.nl/welzijn-en-gezondheid/

De belangrijkste tips op een rijtje:
1:
Typ de url van de bank in de adresbalk van de browser of sla het webadres als favoriet op. Klik nooit op een link van de bank in een e-mail, sms of WhatsApp-bericht.

2: Deel nooit inloggegevens en beveiligingscodes met anderen. Ook niet telefonisch.

3: Wees alert wanneer bekenden onverwacht via een e-mail, sms of WhatsApp-bericht om financiële steun vragen. Bel de bewuste persoon na zo’n verzoek altijd op.

4: Gebruik op de computer een antivirusprogramma.

5: Installeer op smartphones en tablets alleen apps uit de officiële appwinkel.

6: Controleer een e-mail van een bedrijf op betrouwbaarheid. Klopt de aanhef, het taalgebruik en het afzendadres? Bent u klant bij het betreffende bedrijf?

7: Controleer bij bestelling van een product of de webwinkel diverse betaalmethoden hanteert. Kijk ook of de webshop op internet meerdere klantenreviews heeft.

8: Klik nooit op een link of e-mailbijlage van een verdacht bericht.

9: Neem bij twijfel over een e-mail, sms of WhatsApp-bericht telefonisch contact met de bewuste organisatie op. Zoek het telefoonnummer zelf op de site van de instantie.

10: Verwijder alle nep berichtjes direct van uw PC/Tablet.