hitte

Het aantal tropisch hete zomerdagen neemt elk jaar toe.

Op die dagen is het heerlijk om op elk gewenst moment de ruimte(s) waar u zich bevindt aangenaam te verkoelen of ventileren. Dat kan met de aircooler (luchtkoeler) of airco (airconditioner))

Wat zijn de verschillen tussen een (mobiele) aircooler en een airco.?

Een mobiele airco koelt de lucht met koelmiddel en een warmtepomp. De koelvloeistof onttrekt warmte aan de lucht. De koele lucht wordt de kamer in geblazen en de warme lucht gaat via de afvoerslang naar buiten. Daarnaast werkt een airco ook als luchtontvochtiger. Koude lucht bevat minder waterdamp dan warme lucht. Het overtollige condenswater wordt opgevangen in de waterbak van de mobiele airco.

Een mobiele aircooler of luchtkoeler lijkt op een airco, maar het is een heel ander product. Een luchtkoeler werkt, in tegenstelling tot een mobiele airco, zonder compressor of warmtepomp. Hij werkt ook niet met koelvloeistof, maar met koud water of ijs.
In de luchtkoeler wordt water langs een rooster geleid. Door dit rooster wordt warme lucht uit de ruimte gevoerd. Hierdoor verdampt het water en koelt de lucht af. De luchtkoeler geeft dan een heerlijke koele bries door de ruimte. Door de waterdamp wordt de ruimte ook vochtig en dient een aircooler dus ook als luchtbevochtiger.

Het koelvermogen van een airco wordt ook wel gemeten in BTU (British Thermal Unit)

-> 7.000 BTU - geschikt voor ruimtes van 20 tot 35 m2  (75 m3)

-> 9.000 BTU - geschikt voor ruimtes van 35 tot 50 m2  (100 m3)

->12.000 BTU - geschikt voor ruimtes van 50 tot 70 m2  (150 m3)

Het grote voordeel van mobiele airco's is dat ze de temperatuur in de ruimte afkoelen tot de ingestelde waarde. Wil men een koele ruimte van bijvoorbeeld 18°C of 21°C terwijl het buiten 30°C is, dan kan dit alleen met een airco.

Omdat een mobiele luchtkoeler gebruik maakt van water (of ijs) voor koeling zakt de temperatuur in de ruimte minder dan bij een airco.
De gevoelstemperatuur wel. Doordat een luchtkoeler water gebruikt om te koelen en geen koelvloeistof (zoals een airco) is de luchtkoeler officieel geen airco maar een speciaal soort ventilator.

Een mobiele aircooler heeft een aantal voordelen ten opzichte van een airco:

• Verse lucht, er wordt altijd verse lucht aangevoerd in de ruimte;
  • Droogt de lucht niet uit;
  • Luchtkoelers werken zonder afvoer, daarom kan je ze overal in huis plaatsen;
  • Zowel binnen als buiten te gebruiken, luchtkoelers zijn zeer geschikt om het terras te koelen;
  • Lage aanschafkosten in vergelijking met airco's;
  • Laag stroomverbruik, het stroomverbruik is veel lager dan van een airco.

KBO-Brabant heeft voor de leden een speciaal ledenvoordeel voor de aanschaf van mobiele airco’s en luchtkoelers.

Ga voor meer informatie naar de website van KBO-Brabant: https://www.onsledenvoordeel.nl/zomerhitte

logo KBo Brabant